Grondige inleiding in het glazuren aka ‘de Glazuurfabriek’

Wat mag je verwachten in deze ‘grondige inleiding in het zelf glazuren maken?’. De reeks bestaat uit 8 lessen van 3 uur. Elke les is er een deeltje theorie, maar elke les is vooral testglazuren maken. De hoofdbedoeling blijft dat we samen oneindig veel testjes maken en bespreken. We vertrekken vanuit een achttal goede basisglazuren. En leren stap voor stap het gedrag van glazuren te begrijpen. We richten ons vooral op glazuren voor gebruiksgoed.
Als klap op de vuurpijl maken jullie tijdens de laatste les jullie eigen glazuuremmer. Zo gaan jullie uiteindelijk niet alleen naar huis met heel wat recepten (zeker meer dan 100 🙂 ) maar ook met een emmer van jullie mooiste glazuur!

Wat komt aan bod?

Elke les maken we vooral veel testjes, maar elke les heeft ook ‘een thema’ en een inleidend stuk theorie.
les 1: Inleiding & Over stabilisatoren, glasvormers en smelters
les 2: Grondstoffen & Wat allemaal nodig in een glazuurfabriek?
les 3: Oxides als kleurstoffen en opaakmakers
les 4: Mengmethodes & Hoe maken we zelf testplaatjes ?
les 5: Wat leren we na uren mengen ?
les 6: Waar vind ik goede recepten (online) ?
les 7: Een stapje verder met écht natuurlijke materialen
les 8: Grote samenvatting & de glazuuremmer
De lessen vormen één geheel en kunnen niet afzonderlijk gevolgd worden.

Praktisch:
8 lessen van 3 uur.
les 1 & 2 : 2 nov 9.30-16u.
les 3 & 4 : 3 nov 9.30-16u

Daarna vier maandagavonden:
les 5: 12 nov 19.30 – 22.30u
les 6: 19 nov 19.30 – 22.30u
les 7: 3 dec 19.30 – 22.30u
les 8: 17 dec 19.30 – 22.30u

WACHTLIJST

300 € pp; hierbij is alles inbegrepen

Je kan je inschrijven door mij te mailen. Je inschrijving is pas geldig na het betalen van een voorschot van 120€ op rekeningnummer BE42 1430 9644 2454 van Caro-K met vermelding van je naam en ‘glazuurcursus’.

Wat breng je mee?

Alle grondstoffen zijn in het atelier aanwezig. Testplaatjes ook. We gaan namelijk werken met één soort klei. Kwestie van alles met elkaar te kunnen vergelijken. Heb je zelf testplaatjes en/of -potjes in een andere klei dan mag je dat steeds meebrengen. Het is niet de bedoeling om échte stukken te glazuren.

Als het kan, breng je je eigen precisieweegschaal mee. Wil je na deze cursus verder experimenteren, dan heb je zo’n weegschaal zeker nodig! Maw ‘t is zeker geen verloren kost. Als je dat niet hebt, moet je niet panikeren.

Even onontbeerlijk in een glazuuratelier is een stofmasker. Ik heb heel wat goede stofmaskers op voorraad gekocht. Maw. tijdens de eerste les kan je bij mij voordelig kwalitatieve maskers kopen.