Atelier Caro-K

Mijn keramiek atelier vind je in de Schoolstraat 12 in St-Amandsberg, Gent. Het leuke is dat we met vier mensen een atelier van zo’n 250 m² delen: twee beeldend kunstenaars, een keramiste en een iemand die weeft.

Mijn eigen deel van het atelier is zo’n 140m² bruikbare ruimte en bestaat uit 3 deelruimtes: Het atelier van zo’n 75m² is de ruimte waar er 10 draaischijven, de droogrekken, de kneedtafel en de klei- en strengenpers staan. Het tweede deel van zo’n 35 m² is de plaats waar er kan gebakken worden worden. Het derde lokaal is zo’n 30 m². Daar kan geglazuurd worden en staan er 3 reserveschijven.

In mijn atelier kan je terecht voor wekelijkse cursussen pottendraaien, workshops keramiek en pottendraaien. Je kan er ook een selectie schalen, potten, borden,… van Caro-K vinden en kopen.

Gelukkig niet alleen

Ik heb het genoegen om met heel wat prachtige mensen te kunnen samenwerken in mijn atelier.

Sofie Goethals

Sofie Goethals raakte in 2015 helemaal gepassioneerd door draaien op de schijf. Ze volgde lessenreeksen en workshops bij verschillende docenten waaronder Jan Welffens, Nora Nuyts, Rudie Delanghe en ook bij Caroline Kesteleyn. Sofie maakt voor haar eigen label SOGO keramiek strak en eigentijds gebruiksgoed. Naast draaien heeft ze een uitgesproken interesse in het ontwikkelen van glazuren en experimenteert ze volop in het glazuurlabo.

www.sogokeramiek.com

 

Sybille Segers

Sybille volgde in haar jonge jaren – écht niet zo lang geleden – vele jaren keramiek aan de kunstacademie in Tielt. Daar ging ze aan de slag met gietklei, draaide met klei en porselein en raakte in de ban van de kracht van het trage ambacht. Sybille liet de kleisector even voor wat het was en smeet haar op een carrière in milieu-en natuurmiddens en in de sociale sector. Samen met Caroline volgde ze een cursus bij Françoise Busin waardoor de liefde voor de draaischijf terug opflakkerde. De combinatie van werken met klei én mensen, daar draait het bij haar om! Vanaf oktober zal Sybille een lessenreeks en een aantal workshops voor haar rekening nemen.

https://www.sybille-keramiek.be/

Carla Honnay

Carla startte bijna 20 jaar geleden met draaicursussen. Heel vlug voelde ze een grote passie voor het werken met klei. Reizen, natuur en architectuur zijn mijn inspiratiebronnen. Momenteel geeft ze les bij haar thuis als in de vrijetijdsatelier van de Gemeente Merelbeke.

Carla volgde draaicursussen bij Anima Roos, Fernand Everaert en Horst Göbbels en volgde ze de opleiding pottenbakken bij Syntra Aalst. Daarna volgde ze de opleiding hogere graad van het deeltijds kunstonderwijs optie keramiek, aan de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Waasmunster.

www.carlahonnay.com

Uitrusting en materialen

In mijn atelier kies ik bewust voor kwalitatief materiaal. Zo werk ik uitsluitend met SHIMPO RK-3E draaischijven met een losse pedaal. Mijn oven is een Rohde ELS 200 S. Door de uitschuifbare onderkant moet ik op die manier mijn rug veel minder forceren.

Mijn klei koop ik bij Argilières Hins – Terres de Saint-Aubin uit Henegouwen. Ik kies bewust voor een kwalitatieve Belgische klei.

Mijn glazuren maak ik allemaal zelf. Ik heb steeds een 30-tal kleuren op voorraad. Al mijn glazuren dienen om steengoed mooi te maken en worden gebakken op 1240°. Daarnaast heb ik ook nog heel wat engobes en terra sigillata’s.

Hoe kan je mijn atelier bereiken?

De Schoolstraat 12 vind je op 900m van Gent-Dampoort. Maw. ik ben perfect bereikbaar te voet, met fiets, bus en trein.

De ingang van het atelier vind je door het steegje te nemen in de Schoolstraat tussen nummer 8 en 10. Je wandelt zo’n 80 m door het steegje. Daar vind je op je linkerkant een deur. Dat is de ingang van ons gedeeld atelier. Dit atelier is niet altijd open. Je kan mij best altijd bellen als je er eens onverwachts voor de deur staat.

Mensen die met de auto komen, kunnen hun auto best parkeren aan het parkje in de Achterstraat in St-Amandsberg (onder de bomen in groene zone). Die laatste 200m kan je het best gewoon te voet doen… Het bespaart je tijd, geld en frustratie om een parking te vinden.