Grondige inleiding in het glazuren aka ‘de Glazuurfabriek’ – voorlopig volzet

Wat mag je verwachten in deze ‘grondige inleiding in het zelf glazuren maken?’. De reeks bestaat uit 8 lessen van ongeveer 3 uur. Elke les is er een deeltje theorie, maar elke les is vooral testglazuren maken. De hoofdbedoeling blijft dat we samen oneindig veel testjes maken en bespreken. We vertrekken vanuit een achttal goede basisglazuren. En leren stap voor stap het gedrag van glazuren te begrijpen. We richten ons vooral op glazuren voor gebruiksgoed.
Als klap op de vuurpijl maken jullie tijdens de laatste les jullie eigen glazuuremmer. Zo gaan jullie uiteindelijk niet alleen naar huis met heel wat recepten (zeker meer dan 100 🙂 ) maar ook met een emmertje van jullie mooiste glazuur!

Wat komt aan bod?

Elke les maken we vooral veel testjes, maar elke les heeft ook ‘een thema’ en een inleidend stuk theorie.
les 1: Inleiding & Over stabilisatoren, glasvormers en smelters
les 2: Grondstoffen & Wat allemaal nodig in een glazuurfabriek?
les 3: Oxides als kleurstoffen en opaakmakers
les 4: Mengmethodes & Hoe maken we zelf testplaatjes ?
les 5: Wat leren we na uren mengen ?
les 6: Waar vind ik goede recepten (online) ? 
les 7: Een stapje verder met écht natuurlijke materialen
les 8: Grote samenvatting & de glazuuremmer
De lessen vormen één geheel en kunnen niet afzonderlijk gevolgd worden.

Praktisch: 
8 lessen van ongeveer 3 uur.
les 1 & 2 : vr 28 februari 9.30-16u.
les 3 & 4 : zat 29 februari 13.00-18.30u;
les 5: vr 13 maart 19.00-22.00u;
les 6 & 7 : zondag 15 maart 9.30-16u ;
les 8: vr 20 maart 19.00-22.00u;

320 € pp; hierbij is alles inbegrepen

Inschrijven en annulatie

Je kan je inschrijven door mij te mailen op caroline.kesteleyn@hotmail.com.  Na een positieve bevestigingsmail, mag je het bedrag van 320€ overschrijven op rekeningnummer BE68 1431 0934 1434 van Caro-K vof met vermelding van je naam en ‘de glazuurfabriek’. Pas dan ben je écht ingeschreven.

Annuleer je één maand voor het begin van de cursusreeks, dan betaal ik graag je voorschot terug verminderd met 30€ administratiekosten.
Annuleer je minder dan één maand voor het begin van de reeks? Enkel als iemand die op de wachtlijst staat je plaats kan innemen, betaal ik je inschrijvingsgeld terug verminderd met 30€ administratiekosten.

Lesgever: Stijn Vanacker

Wat breng je mee?
Alle grondstoffen zijn in het atelier aanwezig. Testplaatjes ook. We gaan namelijk werken met één soort klei. Kwestie van alles met elkaar te kunnen vergelijken. Heb je zelf testplaatjes en/of -potjes in een andere klei dan mag je dat steeds meebrengen. Het is niet de bedoeling om échte stukken te glazuren.

Als het kan, breng je je eigen precisieweegschaal mee. Wil je na deze cursus verder experimenteren, dan heb je zo’n weegschaal zeker nodig! Maw ‘t is zeker geen verloren kost. Als je dat niet hebt, moet je niet panikeren.

Even onontbeerlijk in een glazuuratelier is een stofmasker. Ik heb heel wat goede stofmaskers op voorraad gekocht. Maw. tijdens de eerste les kan je voordelig kwalitatieve maskers kopen.

Een glazuurpotlood is even onmisbaar (om de testplaatjes te nummeren). Ook dit kan in het atelier gekocht worden.