Stem Hutsepot !

Met het burgerbudget geeft de Stad Gent de Gentenaars een nieuwe kans om samen aan de stad te bouwen. Van 29 september tot 14 oktober kan elke Gentenaar op www.burgerbudget.gent stemmen op zijn/ haar drie favoriete projecten. Natuurpunt Gent wil samen met de Hutsepotpartners een nieuwe, zinvolle bestemming geven aan de loods Apollinaris in Zwijnaarde. Die loods wordt ‘De Hutsepot’, met een gezellige mengelmoes van functies.

En jawel, ook ik ben één van de Hutsepotpartners! Stem dus HIER op die coole project.

Een kleine voorstelling van het project

mijn toekomstig atelier?

De loods ligt langs de Grote Steenweg en naast het Hutsepotbos, dichtbij het Don Boscocollege en in het Parkbos. We willen van de omgeving van de loods een warme ontmoetingsplaats maken, waar mensen samen activiteiten kunnen organiseren. Een  deel van de zone wordt daarom openbaar domein, waar iedereen makkelijk informatie vindt over het Parkbos, wandelfolders, een duidelijke kaart van de omgeving, info over buurtinitiatieven, en waar je gezellig kan uitrusten op banken en wat kan eten en drinken in een picknickruimte (zowel onder een afdak als in de open lucht).

Aan de buitenzijde komen stopcontacten en internettoegang. Er komen ook openbare toiletten, die permanent toegankelijk zijn. In de lente, zomer en herfst vind je er (drink)waterfonteintjes en er komen fietsenrekken, zodat je van hieruit een wandeling kan maken door een deel van het Parkbos (inclusief het Hutsepotbos). Voor alle bezoekers en voorbijgangers ontstaat zo een aangename ontmoetingsplek.

Zowel vzw de Moester als de vrijwilligers van Natuurpunt Gent en enkele buurtbewoners engageren zich voor het onderhoud van de buitenruimte en de sanitaire ruimte. Samen maken we ook de picknicktafels en verzorgen de omgevingsaanleg, met onder meer een vlindertuin naast een wadi. We zorgen ook voor een avontuurlijke speelplek met natuurelementen, in samenspraak met de Parkbospartners, de buurtbewoners en de school. Andere ideeën zijn een maandelijkse boerenmarkt, een foodtruck die er ’s middags kan staan, en meer. vzw De Moester wil in het kader van een sociaal project ‘s middags geregeld voor soep zorgen.

Sociale Kruideniers en keramiekatelier Caro-K

In het deel van de loods dat niet toegankelijk is voor het publiek, bieden we kansen aan initiatieven die de plek nog socialer en leefbaarder maken, en die de loods ook een educatieve functie geven. Vzw Sociale Kruideniers Gent zal een groot deel van de loods gebruiken als opslagplaats voor haar voedselpakketten. In een ander deel komt Caro-K, waar cursussen en kinderkampen worden georganiseerd. Met de huur die beide partners betalen, worden de dagelijkse kosten gedekt en ontstaat er een vorm van sociale controle.

Duurzaamheid

Door de loods niet af te breken maar te hergebruiken, kiezen we resoluut voor duurzaamheid. De betonnen buitenwand wordt gerecycleerd bij de aanleg van het terras en er komt een duurzaam systeem voor regenwateropvang en -afvoer, zodat regenwater gebruikt kan worden in het sanitair. Het asbestdak wordt vervangen door een nieuw, duurzaam dak.

We hebben jouw stem nodig!

Voor de realisatie van dit ambitieus project zijn natuurlijk stevige investeringen nodig. We willen werken in verschillende fases.

Met het geld van het burgerbudgetkunnen we de nieuwe buitenruimte inrichten als openbaar domein en ontmoetingsplek, met alle bijhorende voorzieningen. We hebben geld nodig om de loods drastisch te verbouwen, om sanitair en opvang en hergebruik van regenwater te voorzien en de nutsvoorzieningen te laten aanleggen. Daarnaast zijn ook centen nodig voor de fietsenrekken, picknickbanken, internettoegang,  stopcontacten, drinkwaterfonteintjes, enz. We hopen op een bijdrage vanuit het burgerbudget van 150.000 euro.

Als we inderdaad kunnen rekenen op het burgerbudget, gaat Natuurpunt Gent op zoek naar bijkomende middelen om de loods ook intern helemaal af te werken, binnenwanden te plaatsen en een (klein) deel ervan te isoleren. Ook ik zal hier natuurlijk een stuk van de kosten op mij nemen.

Jij kan ons helpen om deze droom waar te maken! Stem vanaf 29 september nog voor de Hutsepot op www.burgerbudget.gent!

En wie weet kan je vanaf volgend jaar bij mij wel één of andere keramiekcursus komen volgen !!

Dit project is een samenwerking tussen Natuurpunt Gent, het Don Boscocollege Zwijnaarde, vzw Hand in Hand-DAC De Moester, een buurtbewoner die paarden houdt, Sociale Kruideniers Gent vzw en Caro-K.


 

 

2 comments

  1. Pingback: De Hutsepot – DBZegt

  2. Pingback: Hutsepot – DBZegt

Geef een reactie